Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks świąteczny

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Keks świąteczny - wilgotny i z dużą ilością bakalii! Najlepszy przepis na świąteczny keks znajdziecie poniżej. 

Składniki:

margaryna 250 gramów
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
wódka 1 kieliszek
olejek pomarańczowy 1 łyżeczka
bakalie 1,5 szklanki
biała czekolada 100 gramów
mleko 2-3 łyżki
kandyzowane owoce
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks świąteczny

Przepis na najlepszy keks świąteczny. Delikatny, puszysty i miękki, udekorowany domową polewą przygotowaną z białej czekolady i obficie posypanymi bakaliami. Pycha!

Rodzynki możecie zalać wrzątkiem i odcedzić, ale nie jest to konieczne.

Bakalie (ja użyłam rodzynek, suszonej żurawiny, moreli, śliwek, fig, skórki kandyzowane, migdały, orzechy - większe bakalie kroimy na mniejsze kawałki) mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy.

Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodając stopniowo cukier.

Do utartej margaryny z cukrem dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.

Dodajemy wódkę (ja użyłam rumu) i olejek pomarańczowy (ja dodałam 1 łyżeczkę olejku) i miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo w miarę miksowania dodajemy do masy maślanej.

Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc za pomocą łyżki.

Formę keksową (ja użyłam wym. 12x25, ale może być nieco dłuższa - 12x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180°C, do "suchego patyczka".

Studzimy najpierw w formie, a następnie wymyjemy z formy i dalej odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondelka. Wstawiamy do większego garnka z gotującą się wodą i roztapiamy w tzw. "wodnej kąpieli". Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy mleko, ale stopniowo i dokładnie mieszamy zdejmując z ognia.

Wystudzone ciasto polewamy czekoladą i dekorujemy skórkami kandyzowanymi (lub innymi bakaliami, wedle upodobania).
Smacznego!

Domową polewą czekoladową możecie zastąpić gotową. Wierzch możecie udekorować dowolnie - według Waszego smaku. 

Polecam keks świąteczny z tego przepisu bo zawsze wychodzi i szybko znika. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 18.12.2013 22:20
Jedno z niewielu ciast, które uwielbiam. Pycha!
mufinka79 18.12.2013 18:12
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
eMMe 18.12.2013 10:49
Pycha, bardzo lubię keksa z dużą ilością bakali:)
Mniam 18.12.2013 10:39
Po moim keksie została tylko piętka :) nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić. Lubię z dużą ilością bakali, a u Ciebie ich nie brakuje :)
patryska76 18.12.2013 09:22
Piękny Ci wyszedł ;-) Bardzo kolorowy! ;-)
sanielcia 17.12.2013 23:24
pyszny taki keks
votus 17.12.2013 22:00
pyszniutkie!
pawel123 17.12.2013 21:50
smakowitości pycha
krystyna330 17.12.2013 21:44
bardzo smaczne
Noruas 17.12.2013 21:40
smakowite ciasto!
iwi 17.12.2013 21:14
Idealny keks
gosia56 17.12.2013 21:03
Super keks

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak