Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski szpinakowe - gnocchi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak świeży 500 gram
ziemniaki 4 sztuki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 10 dekagram
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło
parmezan starty 5 łyżek
sól
gałka muszkatołowa 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski szpinakowe - gnocchi

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy na miękko. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.

Szpinak dokładnie myjemy, przekładamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy przez 5 minut, aż wyparuje woda. Następnie odcedzamy i miksujemy w malakserze.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy ziemniaki, szpinak, jajka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie. Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki.

W garnku gotujemy wodę z dużą ilością soli i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.

Na patelni topimy masło, dodajemy starty parmezan, lekko podgrzewamy razem z kluseczkami i wykładamy na talerz. Posypujemy parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 04.12.2012 23:10
podobny przepis przywiozłam z Italli:)) Pyszne
medi 05.11.2012 12:28
Też takie robię i bardzo je lubię.Masz bardzo fajne i ciekawe przepisy w swojej księdze:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak