Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg ( waga po obraniu )
mąka ziemniaczana 1/4 ilości ziemniaków
sól do smaku

Porada

Mąki nie ważyłam, wsypałam do miski 1/4 objętości zmielonych ziemniaków, sól do smaku. Niektórzy dodają jajko, ja nie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie Zewy

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
Ziemniaki równo rozłożyć w misce, podzielić na 4 części i jedną przełożyć na górę ziemniaków.
We wgłębienie po 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.
Z ciasta formować kulki ( ja posłużyłam się łyżką do lodów, dzięki czemu miałam równe wielkości ) i w środku palcem zrobić wgłębienie ale nie na wylot.
Kluski gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z ulubionymi dodatkami ( ja podałam z sosem pieczarkowo - dyniowym ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.11.2016 14:24
bardzo dobre
Janina 28.10.2016 20:33
Pyszności ;))
ZEWA 28.10.2016 10:28
Dziękuję bardzo :)
Renataj 27.10.2016 23:31
Pyszna klasyka:) Ciekawy pomysł z tą łyżką do lodów:)
olkaaa 27.10.2016 22:48
Bardzo lubię.
MAR3STA 27.10.2016 21:27
Pyszne kluski
agnieszka214 27.10.2016 18:44
Pyszne takie kluseczki lubie
cukiereczek 27.10.2016 18:26
ale pulchne kluski
IZABELA29 27.10.2016 17:58
Jak na pierwszy raz super
bertpvd 27.10.2016 17:51
piękne są te kluski :)
tobi1989 27.10.2016 17:47
Pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak