Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem mięsno - pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko
mąka ziemniaczana
sól do smaku

Sos

łopatka wieprzowa 250 gram
pieczarki 100 gram
szalotka 2 sztuki
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka
bulion warzywny 0,5 litra
Majeranek suszony Prymat
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem mięsno - pieczarkowym

Ugotowane w osolonej wodzie, przestygnięte ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski i lekko uklepać. Podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć, rozłożyć na pozostałych ziemniakach a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Z ciasta toczyć wałki i odcinać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i w każdej na środku palcem zrobić wgłębienie.
W szerokim rondlu zagotować wodę i posolić. Kluski wrzucać partiami i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
Mięso zmielić i usmażyć na patelni na złoty kolor. W trakcie smażenia dodać posiekaną cebulkę, pod koniec dodać przyprawy i pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę razem smażyć a następnie dodać bulion i gotować ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i mieszając zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 24.01.2016 10:48
świetne kluseczki
Wacław 04.01.2016 14:23
moje ulubione kluski :-)
sliwka 03.01.2016 15:14
Uwielbiam;)) Smaczne i proste danie;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak