Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z mięsem mielonym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na kluski śląskie

ziemniaki 1/2 kg
mąka ziemniaczana 15 dag
żółtko jajek 1
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól czosnkowa jodowana Prymat

Składniki inne

mięso mielone
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z mięsem mielonym

Gotujemy ziemniaki. Ugotowane ziemniaki dobrze rozbić tłuczkiem. Z masy odkładamy 1/2 ziemniaków. W odjęte miejsce dajemy 15 dag mąki , następnie z powrotem oddzielone ziemniaki dodać , dodać żółtko i zagniatamy ciasto. Mięso mielone podsmażamy(obsypać przyprawami) na małym ogniu aż będzie gotowe.Po zagnieceniu ciasta lepimy kluski w środek dajemy jedną łyżkę mięsa mielonego każdą spłaszczamy po środku i robimy palcem dołek. Kluski wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut. Po minięciu 5 minut wyciągamy z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 04.05.2016 17:11
uwielbiam takie kluchy
jagoda5913 01.05.2016 15:54
ciekawy pomysł
Lis 01.05.2016 15:36
Zawsze smakowite:)
Damiano
Damiano 01.05.2016 15:18
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak