Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie bez jajka

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
mąka ziemniaczana 4-5 łyżek
sól
woda 2 łyżki - około

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie bez jajka

Ugotowane osolone wcześniej, zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Ziemniaki lekko uklepujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.05.2015 18:00
lubię takie kluski do obiadu
Margo1 01.05.2015 16:18
Też takie robię
Franciszek 01.05.2015 11:18
Pyszne danie
Konczi 01.05.2015 10:16
U nas podane były z sosikiem na pomidorow :D
fotoviderek 01.05.2015 09:48
Do tego sos pieczeniowy, pycha :)
engie23 01.05.2015 09:38
uwielbiam takie kluseczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak