Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana
sól 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

skwarki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.
3. Ziemniaki wkładamy do miski, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy resztę ziemniaków, jajko, sól do smaku i zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki, w każdej robimy wgłębienie.
5. Tak przygotowane kluski gotujemy w garnku z wrzącą i osoloną wodą. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 2 minut.
6. Gotowe kluski podajemy ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 04.09.2015 16:29
Pyszne kluseczki
Franciszek 04.09.2015 15:58
Dobre kluchy
Janina 04.09.2015 15:57
Bardzo lubimy;)
Anna169Hosz 04.09.2015 15:10
Pyszne kluseczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak