Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ślaskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana
jajko
żółtko jajek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ślaskie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i mielimy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę (tyle aby powstałą zwarte ciasto) oraz jajko i żółtko oraz sól (ok 1 łyżeczki). Zagniatamy ciasto. Następnie formujemy okrągłe kluski, w środku każdej kluseczki robimy małą dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną gotujemy ok 1 min na wolnym ogniu, a następnie odcedzamy. Gotowe polewamy ulubionym sosem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.09.2013 09:20
lubię kluski śląskie
Wojt@s
Wojt@s 05.07.2013 09:01
apetycznie to wygląda na zdjęciu
kamyk 07.06.2013 21:23
ooo to jest moje jutrzejsze jedzonko , pycha
Bernadeta1 01.03.2013 11:19
super kluski nawet z dziurką
Ewelina38 30.12.2012 20:17
kluseczki jak marzenie, a do nich jeszcze sosik pieczarkowy..... pycha :P)
pajbek 11.12.2012 15:17
Lubię takie kluseczki :-)
Adam/ZUB3R 05.12.2012 15:20
bardzo lubię
olkaaa 19.09.2012 09:42
już dawno nie robiłam
halina17 25.07.2012 19:29
dobre kluski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak