KLUSKI BIAŁE-ŚLĄSKIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0.5 kg
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KLUSKI BIAŁE-ŚLĄSKIE foto
obieramy ziemniaki i gotujemy je około 35min do momentu jak będą miękkie
Krok 2 - KLUSKI BIAŁE-ŚLĄSKIE foto
odcedzam ziemniaki i tłuczemy je tłuczkiem na jednolitą masę
Krok 3 - KLUSKI BIAŁE-ŚLĄSKIE foto
wyciągamy 1/4 powierzchni ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczana
Krok 4 - KLUSKI BIAŁE-ŚLĄSKIE foto
wygniatamy masę i formułujemy kluseczki , kciukiem zaznaczając dziurkę
Krok 5 - KLUSKI BIAŁE-ŚLĄSKIE foto
gotujemy w osolonej wodzie do momentu jak wypłyną na powierzchnię wody
Krok 6 - KLUSKI BIAŁE-ŚLĄSKIE foto
ugotowane kluseczki świetnie pasują do różnego rodzaju mięs

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 19.01.2017 09:16
pychota muszę spróbować
magical66 28.01.2015 19:39
pyszne danie
ppaulina 30.12.2013 17:15
też takie robię :)
foczka-ks 01.10.2013 12:46
warto się skusić
Margaretkaw 29.08.2013 13:40
Uwielbiam kluski śląskie :)
IwonaKa 25.08.2013 11:03
moje ulubione,właśnie dzisiaj takie robię na obiad
Marzena34 02.08.2013 21:11
fajne kulsie-mój synek niejadek tak mówił jak był mały
w mojej kuchni 17.07.2013 17:14
ulubione do gulaszu
Kasia36 03.07.2013 21:53
Pyszny obiad
JOANNA16 06.06.2013 08:15
super, pycha)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat