Klops mięsno-pieczarkowy z jajkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1/2 kg
  • wątróbka drobiowa

    10 dkg
  • pieczarki duszone

    20 dkg
  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • Bulion grzybowy

    1 szklanka
  • jajlka na twardo

    4 szt
  • pieprz czarny

    do smaku
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • jajko

    1 szt
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozpuściłam bulion grzybowy w 3/4 szklanki wrzątku, dopełniłam wywarem z duszenia pieczarek i zalałam tym płatki owsiane błyskawiczne w misce, odstawilam na 15 minut.
Wątróbki udusiłam na oleju i rozgniotłam widelcem na miazgę. Do miski z napuszonymi płatkami dodałam mięso mielone, wątróbkową miazgę i posiekane duszone pieczarki. Doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, wbiłam jako i wymieszałam dokładnie.
Włożyłam połowę mięsnej masy do małej keksówki, ułożyłam wzdłuż jajka, przykryłam resztą masy i posypałam po wierzchu tartą bułką.
Wstawiłam do piekarnika na 180 C na około pół godziny. Klops jest gotowy, gdy odstaje od brzegów formy. Można go jeść na ciepło i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jogobella23 16.02.2012 16:56
super
PaniMISIOWA 16.12.2011 13:08
bardzo apetyczny klpos :-)
Bartolomeo 18.10.2011 09:10
takiego jeszcze nie jadlem
misia53 12.09.2011 14:26
fajny przepis
oliwkowa 03.08.2011 14:21
mniam.
Mati13 28.05.2011 16:56
świetne
eduszo 11.05.2011 20:25
Bardzo fajny pomysł.
m1monika 12.04.2011 21:59
wygląda bardzo apetycznie :)))
eli82 08.04.2011 09:52
super !
ada12302 07.04.2011 21:44
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat