Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone
1/2 kg -
wątróbka drobiowa
10 dkg -
pieczarki duszone
20 dkg -
płatki owsiane
1 szklanka -
Bulion grzybowy
1 szklanka -
jajlka na twardo
4 szt -
pieprz czarny
do smaku -
majeranek
1 łyżka -
sól do smaku
-
jajko
1 szt -
tymianek
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Klops mięsno-pieczarkowy z jajkami
Wątróbki udusiłam na oleju i rozgniotłam widelcem na miazgę. Do miski z napuszonymi płatkami dodałam mięso mielone, wątróbkową miazgę i posiekane duszone pieczarki. Doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, wbiłam jako i wymieszałam dokładnie.
Włożyłam połowę mięsnej masy do małej keksówki, ułożyłam wzdłuż jajka, przykryłam resztą masy i posypałam po wierzchu tartą bułką.
Wstawiłam do piekarnika na 180 C na około pół godziny. Klops jest gotowy, gdy odstaje od brzegów formy. Można go jeść na ciepło i na zimno.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)