Kieszonki schabowe z borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • borowików, prawdziwków

    4-5
  • kawałek pora ok. 15 cm

    1
  • łyżek masła

    4-5
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • kieliszka wina białego, wytrawnego

    1/2
  • kotlety schabowe

    4 (2-3 cm, środkowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdy kotlet naciąć poziomo z jednej strony ostrym nożem tak aby uzyskać głęboką kieszeń, leciutko rozbić przez folię spożywczą, oprószyć w środku i z wierzchu solą oraz pieprzem. Pora dokładnie umyć, pokroić w półplasterki. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić 2-3 łyżki masła, wrzucić pora a po chwili dodać grzyby. Smażyć na silnym ogniu mieszając aż zmiękną i odparuje nadmiar soków, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Każdą kieszeń napełnić farszem i spiąć wykałaczkami albo szpadkami. Kłaść na mocno rozgrzaną mieszankę masła i oleju, smażyć do zrumienienia z obu stron. Na koniec podlać winem i dusić 5 min. pod przykryciem. Podawać z ziemniakami i groszkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 10.05.2012 00:41
dobre
SylwiaMagdaSabin 23.10.2011 15:10
bardzo fajne przepisy ma Pani
Ewa104 11.08.2011 14:28
No,to ja rozumiem.Robiłam kiedyś roladki zawijane z borowikami,więc wiem,że to mięsko z takim nadzieniem jest wyśmienite.I pięknie wygląda.
Rogalik 27.06.2011 21:22
pyszne
irenka 08.02.2011 21:13
Robię z pieczarkami.
agnieszka189 12.10.2010 09:02
wspaniałe
Sarenka 05.09.2010 12:43
O ludzie, wspaniale. Te Twoje dania z grzybkami powalaja Izuniu!:P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat