Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks z bakaliami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 510 gram
masło 1 kostka
cukier 200 gram
jajko 4 sztuki
mleko 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
aromat śmietankowy 1 łyżka
żurawina 100 gram
owoce kandyzowane 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Keks z bakaliami

Bakalie drobno pokroić i zasypać łyżką mąki. Pozostałą mąkę przesiać przez sitko z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno do utartego masła dodawać po jednym jajku, po każdym dobrze wymieszać najlepiej mikserem. Do masy dodać aromat oraz 1/3 mąki - wymieszać. Dodać mleko i kolejne 1/3 mąki - wymieszać. Ostatnim etapem jest dodanie rumu i resztę mąki - wymieszać. Powstałe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto ozdobiłam lukrem królewskim i bakaliami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 29.01.2015 16:39
dawno nie piekłam keksa, twój wyglada wybornie
gibli 29.01.2015 10:10
pysznosci:)
Magula 29.01.2015 07:32
wygląda wspaniale
Wiktoria29 28.01.2015 20:32
bardzo fajne ciasto
irenka 28.01.2015 19:52
pychotka ,uwielbiam keks
monika141 28.01.2015 19:37
smaczne ciasto
Megg 28.01.2015 19:34
pysznie wygląda
Krzysztof15 28.01.2015 18:45
świetny do kawki
IZABELA29 28.01.2015 18:22
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak