Kawa korzenna z miodem i rumem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

  • rum

  • kawa

    (mielona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: 4 łyżeczki kawy mielonej
2 łyżeczki miodu naturalnego, użyłam lipowego
4 łyżki rumu, użyłam jasnego
1/2 łyżeczki korzennych, zmielonych przypraw (czyli po szczypcie takich przypraw jak cynamon, anyż gwiazdkowaty, ziele angielskie, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, kardamon, kolendra)

sposób przygotowania: Jeśli ktoś nie ma mielonych pojedynczych przypraw może użyć gotowej przyprawy do piernika, ale z pojedynczymi łatwiej skomponować swój własny, ulubiony smak dodając mniej lub więcej poszczególnej z nich. Nagrzałam \"łapkę\" ekspresu ciśnieniowego ręcznego, do gorącej wsypałam kawę zmieszaną z przyprawami. Włączyłam funkcję \"espresso\" z początkowym nawilżaniem kawy aby napar był bardziej esencjonalny. Zaparzyłam kawę. Od razu ją posłodziłam miodem, rozlałam do szklaneczek i dodałam do każdej porcji rum - ilość to już indywidualna sprawa - można dodać nieco mniej lub więcej. Pić od razu, gorącą i mocną. Oczywiście takiej kawy nie pijemy rano, przed pójściem do pracy, ale np. w weekend :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marybeth 04.09.2011 09:56
Pewnie pyszna.
treonina 01.09.2011 23:53
klasa!
Misia90 30.08.2011 22:27
ekstra
Marysia 30.08.2011 22:18
super
Karolina69 30.08.2011 21:54
fajne
Katarzyna/kate1980 26.05.2011 20:10
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat