Kasza z cukinią i szpinakiem w stylu orientalnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Cukinia, szpinak i seler świetnie się komponują oraz doskonale pasują do kaszy (tu jęczmiennej, ale dobrze sprawdzi się też pęczak). Za wyrazisty charakter całości odpowiada dobór przypraw inspirowany kuchnią azjatycką.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kasza jęczmienna perłowa

    1 szklanka
  • woda

    2 szklanki
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • selera naciowego

    2 gałązki
  • cukinie małe

    2 szt.
  • liście szpinaku

    200 g
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • natka kolendry

    1 łyżeczka
  • mielone nasiona kolendry

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    0.5 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sos sojowy

    4 szczypty
  • prażony sezam

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować w garnku, a kiedy zacznie wrzeć, wsypać kaszę. Nie wolno mieszać - jeśli się zamiesza, kasza się przypali. Gdy woda znowu zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień na minimum, tylko tyle, żeby utrzymać temperaturę. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.

Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w plasterki łodygi selera. Po kilku minutach, gdy seler delikatnie zmięknie, dodać szpinak i zamieszać. Cukinię pokroić w niezbyt dużą kostkę i dodać na patelnię, kiedy liście szpinaku stracą objętość. Posolić i mieszać co jakiś czas aż cukinia zacznie puszczać sok. Dodać pozostałe przyprawy, zamieszać i dusić jeszcze około 10-15 minut, aż cukinia zmięknie. Mieszać co jakiś czas.

Kaszę wymieszać z warzywami. Po nałożeniu na talerze posypać prażonym sezamem i skropić sosem sojowym.

Jeśli na koniec gotowania kasza jest jeszcze nieco twarda, można zawinąć ją w koc, żeby utrzymała temperaturę dłużej i zmiękła. Jeżeli jest zbyt mokra, można odkryć garnek, by woda odparowała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat