Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza z cukinią i szpinakiem w stylu orientalnym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Cukinia, szpinak i seler świetnie się komponują oraz doskonale pasują do kaszy (tu jęczmiennej, ale dobrze sprawdzi się też pęczak). Za wyrazisty charakter całości odpowiada dobór przypraw inspirowany kuchnią azjatycką.

Składniki:

Składniki:

kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka
woda 2 szklanki
olej słonecznikowy 3 łyżki
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
selera naciowego 2 gałązki
cukinie małe 2 szt.
liście szpinaku 200 g
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
natka kolendry 1 łyżeczka
mielone nasiona kolendry 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
sos sojowy 4 szczypty
prażony sezam 4 łyżeczki

Porada

Jeśli na koniec gotowania kasza jest jeszcze nieco twarda, można zawinąć ją w koc, żeby utrzymała temperaturę dłużej i zmiękła. Jeżeli jest zbyt mokra, można odkryć garnek, by woda odparowała.

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z cukinią i szpinakiem w stylu orientalnym

Wodę zagotować w garnku, a kiedy zacznie wrzeć, wsypać kaszę. Nie wolno mieszać - jeśli się zamiesza, kasza się przypali. Gdy woda znowu zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień na minimum, tylko tyle, żeby utrzymać temperaturę. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.

Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w plasterki łodygi selera. Po kilku minutach, gdy seler delikatnie zmięknie, dodać szpinak i zamieszać. Cukinię pokroić w niezbyt dużą kostkę i dodać na patelnię, kiedy liście szpinaku stracą objętość. Posolić i mieszać co jakiś czas aż cukinia zacznie puszczać sok. Dodać pozostałe przyprawy, zamieszać i dusić jeszcze około 10-15 minut, aż cukinia zmięknie. Mieszać co jakiś czas.

Kaszę wymieszać z warzywami. Po nałożeniu na talerze posypać prażonym sezamem i skropić sosem sojowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak