Karnawałowe łamańce waniliowe.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • woda zimna

    700 ml
  • olej

    100 ml
  • sól

    pół małej łyżeczki
  • mąka tortowa

    60 dag

Posypka

  • cukier waniliowy

    4 łyżki
  • cukier kryształ

    2 łyżki

Dodatkowo

  • olej do smażenia

    głębokiego
  • mąka pszenna

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na te łamańce waniliowe znalazłam w starym zeszycie, wycięłam go z jakiejś gazety wiele, wiele lat temu. Czytałam go wiele razy i trochę miałam wątpliwości, bo nie ma w cieście jajek. Na zdjęciu ciasteczka wyglądały niezwykle apetycznie i postanowiłam zaryzykować i je przygotować. Po mimo, że wyszły bardzo pyszne, to następnym razem zrobiłabym połowę porcji, wyszło ich strasznie dużo. Kruche, oprószone prawdziwym cukrem waniliowym są pyszne. Dodam, że najlepiej jest użyć cukru z prawdziwą wanilią, a najlepiej takiego domowego. Jak chcecie spróbować czegoś innego to polecam. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Wodę i olej wlewamy do dużego garnka, zagotowujemy, wsypujemy sól i mąkę, energicznie mieszamy i gotujemy ( cały czas mieszając ) aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką pszenną i chwilę zagniatamy.

2. Formowanie: Gorące ciasto partiami przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na papier do pieczenia wyciskamy podłużne ciastka.

3. Pieczenia: W garnku rozgrzewamy olej, następnie delikatnie wrzucamy ciastka i smażymy po kilka minut często je mieszając, usmażone wyjmujemy z oleju, najlepiej łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

4. Obtaczanie: Oba cukru mieszamy w miseczce lub na głębokim talerzu, wrzucamy tam jeszcze gorące ciasteczka i dokładnie obtaczamy. Wyjmujemy z cukru.

5. Podanie: Tak wykonane łamańce waniliowe podajemy. Smacznego życzę.
Babeczka35
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć dwa cukry waniliowe. Z przepisu wychodzi duża porcja ciasteczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 10:15
Na pewno smaczne.
Babeczka35 01.03.2018 08:13
No niestety tyje się :) :)
Patrycja33 06.02.2018 17:27
ach te słodkości...szkoda, że się od nich tyje :-( bo mogłabym jeść na okrągło :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat