Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kapuśniaczek z młodej kapusty

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
1/2 szt. młoda,
ziemniaki młode
5 szt.
marchewka
1 szt,
koper świeży
1/2 pęczka,
natka pietruszki
kilka gałązek,
kiełbasa śląska
250 g,
cebula
1 szt,
olej
2 - 3 łyżki,
bulion z indyka
1,5 litera,
kminek Prymat
1/4 łyżeczki,
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt,
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 -4 ziarenka,
Sklep Prymat
mąka pszenna
2 -3 łyżki,
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku,
Sklep Prymat
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku,
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczek z młodej kapusty

Kapustę obrać z wierzchnich liści , umyć i poszatkować.

Ziemniaki młode oczyścić , czy obrać , pokroić w większą kostkę.

Marchewkę obrać , opłukać, pokroić w plasterki.

W rondelku na oleju podsmażyć do zeszklenia obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodać pokrojoną w pół plastry kiełbasę i razem podsmażyć.

Do podsmażonej cebuli z kiełbasą dodać poszatkowaną kapustę.

Do ugotowanego wcześniej bulionu mięsnego dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzić do zagotowania i gotować około 15 minut.

Po tym czasie dodać podsmażoną kapustę z cebulą i kiełbasą.

Przemieszać , doprawić odrobiną kminku, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Przykryć i gotować jeszcze około 15 minut do miękkości warzyw.

Kapuśniak zagęścić lekką zasmażką.

Na samym końcu dodać posiekany drobno koperek oraz odrobinę poszatkowanej natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 28.06.2017 15:43
pyszna zupka
Bożena Matuszczyk 28.06.2017 15:14
Dziękuję.;)
Motorek 28.06.2017 08:07
smaczna zupka
gusia1000 27.06.2017 19:34
Dobra zupa.
KORAL 27.06.2017 19:33
super, uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak