Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta biała
1/2 szt. młoda, -
ziemniaki młode
5 szt. -
marchewka
1 szt, -
koper świeży
1/2 pęczka, -
natka pietruszki
kilka gałązek, -
kiełbasa śląska
250 g, -
cebula
1 szt, -
olej
2 - 3 łyżki, -
bulion z indyka
1,5 litera, -
kminek Prymat
1/4 łyżeczki, -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt, -
Ziele angielskie całe Prymat
3 -4 ziarenka, -
mąka pszenna
2 -3 łyżki, -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku, -
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku,
Przepis i sposób przygotowania Kapuśniaczek z młodej kapusty
Ziemniaki młode oczyścić , czy obrać , pokroić w większą kostkę.
Marchewkę obrać , opłukać, pokroić w plasterki.
W rondelku na oleju podsmażyć do zeszklenia obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać pokrojoną w pół plastry kiełbasę i razem podsmażyć.
Do podsmażonej cebuli z kiełbasą dodać poszatkowaną kapustę.
Do ugotowanego wcześniej bulionu mięsnego dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzić do zagotowania i gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać podsmażoną kapustę z cebulą i kiełbasą.
Przemieszać , doprawić odrobiną kminku, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Przykryć i gotować jeszcze około 15 minut do miękkości warzyw.
Kapuśniak zagęścić lekką zasmażką.
Na samym końcu dodać posiekany drobno koperek oraz odrobinę poszatkowanej natki pietruszki.
Komentarze (5)