Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta biała
1/2 szt. młoda, -
ziemniaki młode
5 szt. -
marchewka
1 szt, -
koper świeży
1/2 pęczka, -
natka pietruszki
kilka gałązek, -
kiełbasa śląska
250 g, -
cebula
1 szt, -
olej
2 - 3 łyżki, -
bulion z indyka
1,5 litera, -
kminek Prymat
1/4 łyżeczki, -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt, -
Ziele angielskie całe Prymat
3 -4 ziarenka, -
mąka pszenna
2 -3 łyżki, -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku, -
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku,
Przepis i sposób przygotowania Kapuśniaczek z młodej kapusty
Ziemniaki młode oczyścić , czy obrać , pokroić w większą kostkę.
Marchewkę obrać , opłukać, pokroić w plasterki.
W rondelku na oleju podsmażyć do zeszklenia obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać pokrojoną w pół plastry kiełbasę i razem podsmażyć.
Do podsmażonej cebuli z kiełbasą dodać poszatkowaną kapustę.
Do ugotowanego wcześniej bulionu mięsnego dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzić do zagotowania i gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać podsmażoną kapustę z cebulą i kiełbasą.
Przemieszać , doprawić odrobiną kminku, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Przykryć i gotować jeszcze około 15 minut do miękkości warzyw.
Kapuśniak zagęścić lekką zasmażką.
Na samym końcu dodać posiekany drobno koperek oraz odrobinę poszatkowanej natki pietruszki.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się