Kapuśniaczek z młodej kapusty

Kapuśniaczek z młodej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1/2 szt. młoda,
  • ziemniaki młode

    5 szt.
  • marchewka

    1 szt,
  • koper świeży

    1/2 pęczka,
  • natka pietruszki

    kilka gałązek,
  • kiełbasa śląska

    250 g,
  • cebula

    1 szt,
  • olej

    2 - 3 łyżki,
  • bulion z indyka

    1,5 litera,
  • kminek Prymat

    1/4 łyżeczki,
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt,
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 -4 ziarenka,
  • mąka pszenna

    2 -3 łyżki,
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku,
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku,
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kapuśniaczek z młodej kapusty

Kapustę obrać z wierzchnich liści , umyć i poszatkować.

Ziemniaki młode oczyścić , czy obrać , pokroić w większą kostkę.

Marchewkę obrać , opłukać, pokroić w plasterki.

W rondelku na oleju podsmażyć do zeszklenia obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodać pokrojoną w pół plastry kiełbasę i razem podsmażyć.

Do podsmażonej cebuli z kiełbasą dodać poszatkowaną kapustę.

Do ugotowanego wcześniej bulionu mięsnego dodać ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzić do zagotowania i gotować około 15 minut.

Po tym czasie dodać podsmażoną kapustę z cebulą i kiełbasą.

Przemieszać , doprawić odrobiną kminku, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Przykryć i gotować jeszcze około 15 minut do miękkości warzyw.

Kapuśniak zagęścić lekką zasmażką.

Na samym końcu dodać posiekany drobno koperek oraz odrobinę poszatkowanej natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

gosia56 28.06.2017 15:43
pyszna zupka
Bożena Matuszczyk 28.06.2017 15:14
Dziękuję.;)
Motorek 28.06.2017 08:07
smaczna zupka
gusia1000 27.06.2017 19:34
Dobra zupa.
KORAL 27.06.2017 19:33
super, uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat