Kaczka pieczona z żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • jabłko

    1 szt
  • por

    kawałek 10 cm
  • marchew

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • żurawina

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kaczki wycinamy udka i pierś wraz ze skrzydełkiem,odcinamy lotki,pierś dzielimy na 4 części. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem,kładziemy na zimną,nie rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu,skórką do dołu. Skóra kaczki jest na tyle tłusta,że zbędne jest dodawanie jakiegokolwiek tłuszczu. Jeden warunek,patelnia musi mieć bardzo grube dno. Rozgrzewamy ją już z ułożonym mięsem,tłuszcz powoli będzie się wytapiał,skórka fajnie się przypiecze i będzie chrupiąca. Gdy to nastąpi odwracany mięso na drugą stronę i również przypiekamy. Kiedy kawałki kaczki się przypieką dokładamy cebulę i jabłko pokrojone w ćwiartki,ząbki czosnku,marchewkę pokrojoną w słupki,por i suszoną żurawinę.Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy kaczkę pod przykryciem około godziny.
Upieczone porcje mięsa wykładamy na talerz,powstały sos delikatnie przecieramy przez sito,jak wyda nam się rzadki zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku.Podajemy z gotowanymi ziemniakami i duszoną czerwoną kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 24.12.2013 08:26
bardzo smaczny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat