Z kaczki wycinamy udka i pierś wraz ze skrzydełkiem,odcinamy lotki,pierś dzielimy na 4 części. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem,kładziemy na zimną,nie rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu,skórką do dołu. Skóra kaczki jest na tyle tłusta,że zbędne jest dodawanie jakiegokolwiek tłuszczu. Jeden warunek,patelnia musi mieć bardzo grube dno. Rozgrzewamy ją już z ułożonym mięsem,tłuszcz powoli będzie się wytapiał,skórka fajnie się przypiecze i będzie chrupiąca. Gdy to nastąpi odwracany mięso na drugą stronę i również przypiekamy. Kiedy kawałki kaczki się przypieką dokładamy cebulę i jabłko pokrojone w ćwiartki,ząbki czosnku,marchewkę pokrojoną w słupki,por i suszoną żurawinę.Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy kaczkę pod przykryciem około godziny.
Upieczone porcje mięsa wykładamy na talerz,powstały sos delikatnie przecieramy przez sito,jak wyda nam się rzadki zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku.Podajemy z gotowanymi ziemniakami i duszoną czerwoną kapustą.