Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka noworoczna

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kaczka

kaczka
oregano
Majeranek suszony Prymat
tymianek
sól
oliwa 1/3 szklanki

Żurawina

żurawina suszona 100 gram
cebule 3-4
wino czerwone 1 lampka

puree kasztanowe

kasztany jadalne 0.5 kg
mleko 1 duża szklanka
masło 30 gram
sól

dżem pomarańczowy

pomarańcze 2
cytryna
żelfix 1 łyżeczka
miód płynny 3/4 szklanki
aromat cytrynowy
woda 1/2 szklanki

jabłka

jabłka 0.5 kg
miód 2 łyżki
oregano
tymianek
majeranek
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka noworoczna

Dżem najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem kaczki.
Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki, w miarę możliwości zdejmujemy także wszystkie pozostałe białe cząstki. Wyjmujemy miąższ z sakiewek i kroimy. Wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i miód. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zmieniamy na niższy ogień i pozostawiamy na około pół godziny. Następnie dodajemy łyżeczkę żelfixu i dosłownie odrobineczkę aromatu cytrynowego. Mieszamy i pozostawiamy jeszcze na około 10 minut. Następnie przekładamy dżem do słoiczków. Jeśli nie chcemy trzymać naszego dżemu cały czas w lodówce, możemy dodać troszkę spirytusu na wierzch po przełożeniu do słoików.

Kaczkę najlepiej zamarynować dzień przed pieczeniem. Oliwę mieszamy z przyprawiamy i nacieramy tym kaczkę. Na koniec oprószamy przyprawą do kaczki, która co jakiś czas jest dostępna w lidlu.

Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda i kroimy w ćwiartki. Na patelni lekko rozgrzewamy miód z przyprawami. obtaczamy w tym jabłka.

Kaczkę nadziewamy jabłkami i wsadzamy do tzw. ''kaczki''. Dobrze byłoby ją czymś zaszyć na końcu, aby jabłka nie wylatywały. Owoce, które nie zmieściły się do środka można położyć obok.

Na kasztanach robimy nacięcie w kształcie litery x, zaczynając od białej plamki. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy kasztany przez około 10 minut pod przykryciem.

Wyjmujemy je z wody i obieramy gorące. Do garnka nalewamy mleko i wrzucamy tam kasztany. Dodajemy soli. Gotujemy przez aż do miękkości (czyli około 25 minut) pod przykryciem na wolnym ogniu.

Mleko odcedzamy i pozostawiamy najlepiej w jakiejś szklance. Kasztany mielimy. Wrzucamy do rondelka. Dodajemy mleko i masło. Mieszamy energicznie łyżka.

Kaczkę pieczemy przez około 1.5 godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Co pół godziny polewamy ją tłuszczem, który z pod niej wypłynął. Można odkryć naszą kaczkę jakieś 20 minut przed zakończeniem pieczenia.

Żurawinę należy namoczyć w gorącej wodzie jakieś 15 minut przed duszeniem. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy troszkę wody i wrzucamy tam cebulę. Dusimy ją przez około 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Wlewamy lampkę wina i dodajemy żurawinę. Przyprawiamy do smaku solą.

Kiedy kaczka jest już gotowa, wykładamy wszystko na talerz i jemy :D.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 06.01.2016 10:27
Piękna kaczusia..wspaniały pomysł na wystawną kolację- bardzo elegancko wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak