Kaczka noworoczna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kaczka

  • kaczka

  • oregano

  • Majeranek suszony Prymat

  • tymianek

  • sól

  • oliwa

    1/3 szklanki

Żurawina

  • żurawina suszona

    100 gram
  • cebule

    3-4
  • wino czerwone

    1 lampka

puree kasztanowe

  • kasztany jadalne

    0.5 kg
  • mleko

    1 duża szklanka
  • masło

    30 gram
  • sól

dżem pomarańczowy

  • pomarańcze

    2
  • cytryna

  • żelfix

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    3/4 szklanki
  • aromat cytrynowy

  • woda

    1/2 szklanki

jabłka

  • jabłka

    0.5 kg
  • miód

    2 łyżki
  • oregano

  • tymianek

  • majeranek

  • cynamon Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dżem najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem kaczki.
Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki, w miarę możliwości zdejmujemy także wszystkie pozostałe białe cząstki. Wyjmujemy miąższ z sakiewek i kroimy. Wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i miód. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zmieniamy na niższy ogień i pozostawiamy na około pół godziny. Następnie dodajemy łyżeczkę żelfixu i dosłownie odrobineczkę aromatu cytrynowego. Mieszamy i pozostawiamy jeszcze na około 10 minut. Następnie przekładamy dżem do słoiczków. Jeśli nie chcemy trzymać naszego dżemu cały czas w lodówce, możemy dodać troszkę spirytusu na wierzch po przełożeniu do słoików.

Kaczkę najlepiej zamarynować dzień przed pieczeniem. Oliwę mieszamy z przyprawiamy i nacieramy tym kaczkę. Na koniec oprószamy przyprawą do kaczki, która co jakiś czas jest dostępna w lidlu.

Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda i kroimy w ćwiartki. Na patelni lekko rozgrzewamy miód z przyprawami. obtaczamy w tym jabłka.

Kaczkę nadziewamy jabłkami i wsadzamy do tzw. ''kaczki''. Dobrze byłoby ją czymś zaszyć na końcu, aby jabłka nie wylatywały. Owoce, które nie zmieściły się do środka można położyć obok.

Na kasztanach robimy nacięcie w kształcie litery x, zaczynając od białej plamki. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy kasztany przez około 10 minut pod przykryciem.

Wyjmujemy je z wody i obieramy gorące. Do garnka nalewamy mleko i wrzucamy tam kasztany. Dodajemy soli. Gotujemy przez aż do miękkości (czyli około 25 minut) pod przykryciem na wolnym ogniu.

Mleko odcedzamy i pozostawiamy najlepiej w jakiejś szklance. Kasztany mielimy. Wrzucamy do rondelka. Dodajemy mleko i masło. Mieszamy energicznie łyżka.

Kaczkę pieczemy przez około 1.5 godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Co pół godziny polewamy ją tłuszczem, który z pod niej wypłynął. Można odkryć naszą kaczkę jakieś 20 minut przed zakończeniem pieczenia.

Żurawinę należy namoczyć w gorącej wodzie jakieś 15 minut przed duszeniem. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy troszkę wody i wrzucamy tam cebulę. Dusimy ją przez około 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Wlewamy lampkę wina i dodajemy żurawinę. Przyprawiamy do smaku solą.

Kiedy kaczka jest już gotowa, wykładamy wszystko na talerz i jemy :D.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzik239 06.01.2016 10:27
Piękna kaczusia..wspaniały pomysł na wystawną kolację- bardzo elegancko wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat