Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka noworoczna
Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki, w miarę możliwości zdejmujemy także wszystkie pozostałe białe cząstki. Wyjmujemy miąższ z sakiewek i kroimy. Wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i miód. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zmieniamy na niższy ogień i pozostawiamy na około pół godziny. Następnie dodajemy łyżeczkę żelfixu i dosłownie odrobineczkę aromatu cytrynowego. Mieszamy i pozostawiamy jeszcze na około 10 minut. Następnie przekładamy dżem do słoiczków. Jeśli nie chcemy trzymać naszego dżemu cały czas w lodówce, możemy dodać troszkę spirytusu na wierzch po przełożeniu do słoików.
Kaczkę najlepiej zamarynować dzień przed pieczeniem. Oliwę mieszamy z przyprawiamy i nacieramy tym kaczkę. Na koniec oprószamy przyprawą do kaczki, która co jakiś czas jest dostępna w lidlu.
Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda i kroimy w ćwiartki. Na patelni lekko rozgrzewamy miód z przyprawami. obtaczamy w tym jabłka.
Kaczkę nadziewamy jabłkami i wsadzamy do tzw. ''kaczki''. Dobrze byłoby ją czymś zaszyć na końcu, aby jabłka nie wylatywały. Owoce, które nie zmieściły się do środka można położyć obok.
Na kasztanach robimy nacięcie w kształcie litery x, zaczynając od białej plamki. Do garnka nalewamy wodę i gotujemy kasztany przez około 10 minut pod przykryciem.
Wyjmujemy je z wody i obieramy gorące. Do garnka nalewamy mleko i wrzucamy tam kasztany. Dodajemy soli. Gotujemy przez aż do miękkości (czyli około 25 minut) pod przykryciem na wolnym ogniu.
Mleko odcedzamy i pozostawiamy najlepiej w jakiejś szklance. Kasztany mielimy. Wrzucamy do rondelka. Dodajemy mleko i masło. Mieszamy energicznie łyżka.
Kaczkę pieczemy przez około 1.5 godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Co pół godziny polewamy ją tłuszczem, który z pod niej wypłynął. Można odkryć naszą kaczkę jakieś 20 minut przed zakończeniem pieczenia.
Żurawinę należy namoczyć w gorącej wodzie jakieś 15 minut przed duszeniem. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy troszkę wody i wrzucamy tam cebulę. Dusimy ją przez około 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Wlewamy lampkę wina i dodajemy żurawinę. Przyprawiamy do smaku solą.
Kiedy kaczka jest już gotowa, wykładamy wszystko na talerz i jemy :D.