Jogurtowy deser z karmelizowanymi bananami i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    10 łyżka
  • jogurt naturalny

    400 gram
  • banan

    2 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    2 łyżka
  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatki owsiane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić i wsypać na dno słoików. Do płatków dodać jogurt naturalny. Na patelni rozpuścić masło, kiedy lekko się spieni dodać cukier trzcinowy. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru. Nie mieszać, jedynie lekko wstrząsać patelnią. Banany obrać ze skórki i pokroić na ukośne plastry, skropić sokiem z cytryny. Dodać do karmelu, posypać cynamonem i smażyć z każdej strony po ok. 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Karmelizowane banany ułożyć na jogurcie i polać pozostałym karmelem. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 15.03.2018 10:13
Był pyszny :)
jejkuchnia 14.03.2018 13:32
Cudowny deser!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat