Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Jeżyniak"

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 50 dag
drożdże suche 1 op
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier kryształ 5 dag
mleko ciepłe 1 szkl
masło klarowane 6 dag
jajko 1

Kruszonka

masło klarowane 20 dag
mąka pszenna 40 dag
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier kryształ 15 dag
cukier waniliowy 1 op

Ponadto

jeżyny 80 dag
bita śmietana
cukier puder

Porada

Ciasto najlepiej smakuje lekko ciepłe z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych.

Przepis i sposób przygotowania na: "Jeżyniak"

Przesianą mąkę mieszamy z suchyni drożdżami, cynamonem i cukrem. Dodajemy mleko, płynne masło i jajko. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min.
W tym czasie lekko rozmrażamy jeżyny (mogą byc świeże) i przygotowujemy kruszonkę. Do stopionego letniego masła dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy, wyrabiamy ręką.
Natłuszczamy prostokątną formę do pieczenia. Ciasto drożdżowe wałkujemy i wykładamy na formę. Na wierzch układamy jeżyny i ręką odrywamy kawałki kruszonki i posypujemy po całym cieście. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy ok 40 min. Studzimy, kroimy na porcje i dekorujemy bitą śmietaną, pudrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.03.2014 15:51
bardzo apetyczne, uwielbiam ciasta drożdżowe
Jadwiga/Jaga85 29.03.2014 15:45
Pycha ciasto!!!
Monika37 29.03.2014 15:19
uwielbiam ciasto z jwrzynami
Renata9 29.03.2014 15:10
pyszne ciacho
malaczarna23 29.03.2014 13:57
uwielbiam takie ciasta
stokrotka 29.03.2014 12:54
Smakowita propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak