Jabłka w cieście – bezglutenowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    2
  • mąka ryżowa

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • serek homogenizowany

    150 g
  • mleko ryżowe

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    1
  • sól

ponadto

  • jabłka

    2
  • olej kokosowy

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na 4 porcje
Przygotowanie:

W misce umieszczam mąkę, sól, cukier z wanilią i proszek do pieczenia mieszam. Jajka, mleko i serek mieszam ze sobą za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie dodaję partiami sypkie składniki. Konsystencja ciasta powinna być na tyle gęsta, aby dokładnie pokryła plastry jabłek. Jabłka myję obieram ze skóry, następnie wykrawam gniazdo nasienne. Kroję w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Plastry jabłka zanurzam w cieście, układam na rozgrzanym tłuszczu. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Usmażone plastry układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki oprószam cukrem pudrem, podaję na ciepło choć i te po wystudzeniu smakują obłędnie.
Smacznego,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 04.06.2016 06:47
same pyszności do zjedzenia
Wacław 03.06.2016 10:56
pyszne i zdrowe :-)
Internetowa Kuchnia 03.06.2016 09:22
ale narobiłaś mi ochoty :)
Habibi 03.06.2016 08:34
bardzo dawno nie robiłam jabłuszek w cieście, dzięki za przypomnienie :)
Aleksandra/Olcia 03.06.2016 08:32
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat