Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście – bezglutenowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2
mąka ryżowa 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek homogenizowany 150 g
mleko ryżowe 5 łyżek
cukier waniliowy 1
sól

ponadto

jabłka 2
olej kokosowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście – bezglutenowe

Składniki na 4 porcje
Przygotowanie:

W misce umieszczam mąkę, sól, cukier z wanilią i proszek do pieczenia mieszam. Jajka, mleko i serek mieszam ze sobą za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie dodaję partiami sypkie składniki. Konsystencja ciasta powinna być na tyle gęsta, aby dokładnie pokryła plastry jabłek. Jabłka myję obieram ze skóry, następnie wykrawam gniazdo nasienne. Kroję w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Plastry jabłka zanurzam w cieście, układam na rozgrzanym tłuszczu. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Usmażone plastry układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki oprószam cukrem pudrem, podaję na ciepło choć i te po wystudzeniu smakują obłędnie.
Smacznego,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 04.06.2016 06:47
same pyszności do zjedzenia
Wacław 03.06.2016 10:56
pyszne i zdrowe :-)
Internetowa Kuchnia 03.06.2016 09:22
ale narobiłaś mi ochoty :)
Habibi 03.06.2016 08:34
bardzo dawno nie robiłam jabłuszek w cieście, dzięki za przypomnienie :)
Aleksandra/Olcia 03.06.2016 08:32
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak