Jabłka do słoików na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    5 kg
  • cukier

    10 łyżek
  • woda

    1 szklanka
  • kwasek cytrynowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłka do słoików na zimę foto
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej woda i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego – w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek pozostałe nam nie ściemnieją.
Krok 2 - Jabłka do słoików na zimę foto
Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka, dolać wodę i poddusić kilkanaście minut stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
Krok 3 - Jabłka do słoików na zimę foto
Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
Krok 4 - Jabłka do słoików na zimę foto
Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 05.09.2014 16:17
Pyszne.Wczoraj też robiłem zapasy na zimę.
monikalangier 05.09.2014 15:34
uwielbiam takie jabłka
mirosława4 05.09.2014 15:15
na zimę jak znalazł
Stenka 05.09.2014 13:56
Ja nakładam gotujące do nagrzanych słoików i przetrzymują się
Adamorek 05.09.2014 13:10
dobra pora na takie przetwory

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat