Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznk ze sliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

mąka pszenna 50 dag
masło lub margaryna 1 kostka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 1\2 szklanki
mleko 2% 4 łyżki
cukier waniliowy
sól szczypta

masa jabłkowo-śliwkowa

jabłka około 1 kg
śliwki 5-7 sztuk
cukier 4 łyżki
cynamon Prymat 1\2 łyzeczki
cukier puder

Porada

jesli podczas posmazania sliwek masa jest zbyt rzadka mozna ja zagęcicic , odrobina maki ziemniaczanej albo kiślu.

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznk ze sliwkami

1. Umyte śliwki wypestkować , przekroić na pół. Włozyć do garnka, i wlac odrobinę wody na dno. Przesmażać kilka minut. 2, Jabłka obrać dość drobno pokroić i przesmażyć z cukrem, aż cały płyn wyparuje, dodac rodzynki i cynamon. Dodac takze wczesniej podsmazone sliwki , całośc wymieszac. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24x40). Na to wyłożyć masę jabłkowo śliwkową i przykryć drugą częścią ciasta, Wierzch delikatnie nakłuć widelcem. Piec około 45min w 180 st. Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak