Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z mascarpone bez pieczenia

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki

jabłka 1 kg
galatka 2 opakowania
cynamon 1 łyżka
cukier 3 łyżki
czekolada deserowa 1
mleko 2 łyżki

krem

serek mascarpone 500 g
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z mascarpone bez pieczenia

Jabłka obrać i wrzucić do garnka, zasypać cukrem i cynamonem oraz polać połową szklanki wody. Dusić na wolnym ogniu aż z jabłek zrobi się jednolita masa. Po zdjęciu z ognia wsypać dwa opakowania galaretki i wszystko dokladnie wymieszać. Wyłożyć na formę herbatniki a potem masę jabłkową i znów herbatniki. Po wystudzeniu włożyć do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Następnie masę wyłożyć na herbatniki. Na wierzch kolejną warstwę herbatników.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać nią herbatniki. Można też bezpośrednio masę śmietanową posypać kakao (bez warstwy herbatników).
Ciasto włożyć do lodówki. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak