JABŁECZNIK W MURZYNKU

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • jajka

    4 szt.
  • cukier

    15 dag
  • olej

    6 łyżek
  • mąka

    1 szkl.
  • kakao

    2,5 łyżki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżki
  • ocet

    1/2 łyżki

MASA JABŁKOWA

  • jabłka

    1,5 kg
  • galaretka agrestowa

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22*25 cm. Piekę ok 35 min w temp.170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.

2.Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka się całkowicie rozpadną. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.

3.Gęstym musem przkładam upieczone ciasto. Schładzam godzinę w lodówce. Ciasto kroję na porcje i ozdabiam cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Saga123 21.08.2015 08:06
cudowne ciasto :)
Grazyna0211 20.08.2015 22:37
apetyczne ciasto
Renataj 20.08.2015 21:50
Smakowity pomysł:)
Kuchenka 20.08.2015 21:31
hmmmm, pyszności
irenka 20.08.2015 21:07
bardzo fajny przepis,na pewno przepyszne ciacho
2milutka 20.08.2015 21:05
Jaki apetyczny!
gosia1988 20.08.2015 20:57
smakowicie wygląda
Mama niejadka 20.08.2015 20:55
Super połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat