Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JABŁECZNIK W MURZYNKU

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 4 szt.
cukier 15 dag
olej 6 łyżek
mąka 1 szkl.
kakao 2,5 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
ocet 1/2 łyżki

MASA JABŁKOWA

jabłka 1,5 kg
galaretka agrestowa 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: JABŁECZNIK W MURZYNKU

1.Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22*25 cm. Piekę ok 35 min w temp.170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.

2.Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka się całkowicie rozpadną. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.

3.Gęstym musem przkładam upieczone ciasto. Schładzam godzinę w lodówce. Ciasto kroję na porcje i ozdabiam cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Saga123 21.08.2015 08:06
cudowne ciasto :)
Grazyna0211 20.08.2015 22:37
apetyczne ciasto
Renataj 20.08.2015 21:50
Smakowity pomysł:)
Kuchenka 20.08.2015 21:31
hmmmm, pyszności
irenka 20.08.2015 21:07
bardzo fajny przepis,na pewno przepyszne ciacho
2milutka 20.08.2015 21:05
Jaki apetyczny!
gosia1988 20.08.2015 20:57
smakowicie wygląda
Mama niejadka 20.08.2015 20:55
Super połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak