Gulasz z łopatki wieprzowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1/2 kg
  • marchew

    1 szt
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • cebula

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • bulion

    2 szklanki
  • olej do smażenia

    5 łyżek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka słodka

    do smaku
  • papryka ostra

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ja dodatkowo oczyszczam ją z całego tłuszczu). Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Odkładamy na godzinę do lodówki. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, seler oraz cebulę kroimy w półksiężyce, czosnek siekamy. Na gorącej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno obsmażamy. Teraz dodajemy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Po minucie dodajemy seler i chwilkę smażymy. Na patelnię wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy aż do miękkości. Sos ewentualnie przyprawiamy wg gustu i/lub zagęszczamy śmietaną. Gulasz podajemy z kaszą lub ziemniakami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 06.04.2015 21:27
smaczny gulasz
Jagódka77 19.10.2014 13:20
na pewno pyszny, wygląda świetnie
EmciaPichci 14.04.2014 09:07
pyszny :) chętnie zjadłabym go jako gulasz w chlebie :)
Kejti 09.03.2014 21:32
Dobre mięsko :-)
DorotaZ 01.03.2014 21:48
Lubię gulasz:) Twój jest rewelacyjny:)
Noruas 01.03.2014 13:50
prawdziwe pyszności, uwielbiam gulasze, a tam mało ma ich na obiad.
Lidzia 01.03.2014 13:37
Lubię gulasz z kaszą.
Anonimowy 01.03.2014 13:36
Smaczne, lubię gulasze.
adelajda 01.03.2014 13:05
dobry klasyk :)
drmaciej 01.03.2014 12:38
smaczny i prosty obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat