gruszki w karmelku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    1 kg
  • cukier

    15 dkg
  • woda

    1/2 l
  • mąka kukurydziana

    2 łyżeczki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

gruszki obieram, przepoławiam i wydrążam środki. Cukier grzeje na patelni do zbrązowienia i zalewam wrzącą wodą. Gruszki gotuję do miękkości w wodzie z karmelem. Wyjmuję i układm na talerzu. Mieszam mąkę kukurydzianą z mlekiem, dodaję do pozostałego wrzącego płynu, ponownie zagotowuję. Gorącym syropem zalewam śmietanę, mieszam i przygotowanym sosem polewam gruszki na talerzu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 23.08.2012 14:58
pewnie pycha
K&J 20.08.2012 19:34
pycha!
K&J 20.08.2012 19:34
pycha!
sznycel 20.08.2012 19:24
na solidnej patelni karmel nie przywiera do powierzchni naczynia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat