Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2-4 szt
  • cukier

    150 gr
  • Goździki całe Prymat

    1 szt
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • wanilia

    1/2 laski
  • cytrynka

    1/2 szt
  • cukier

    50 gr
  • żółtko jajek

    2 szt
  • mleko

    125 ml
  • śmietanka

    125 ml
  • wanilia

    1/2 laski
  • wino półwytrawne

    350 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym foto
Gruszki obrać, wyciać gniazda, pokroić na 4 części.Polać sokiem z połówki cytryny.
Krok 2 - Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym foto
Do naczynia wlać wino ( ja użyłam Marsala, lecz każde słodkie półwytawne wino będzie dobre);Dodać cukier, cynamon, goździka, cynamon,połowę laski wanili, gotować 10-15 minut, następnie zmniejszyć ogień i dodać gruszki. Dusić je tak 10 minut.
Krok 3 - Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym foto
Następnie wyjąć gruszki, odstawić na bok ( chwilowo nie będą nam potrzebne, gdyż musimy jeszcze przygotować sos waniliowy),a aromatyczny wywar z wina i przypraw cały czas mieszająć doprowadzić do gęstej konsystnecji.
Krok 4 - Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym foto
Sos waniliowy:
Zółtka ubić z cukrem do "białości",dodać wanilię,a następnie dodawać stopniowo śmietankę wymieszaną z mlekiem.
Krok 5 - Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym foto
Garnek z masą jajeczno waniliową, włożyć do większego garnka w którym gotuję się woda i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu(u mnie trwało to kilkanaście minut).Gotowy sos przelać do naczynia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Krok 6 - Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym foto
Podgrzać lekko gruszki w skarmelizowanym wcześniej aromatycznym winie. Na talerz położyć łyżkę sosu winnego, kawałki gruszki oraz podać osobno sos waniliowy.
Krok 7 - Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 02.02.2014 08:02
pyszny deserek
Jastinka 28.10.2013 21:26
świetny przepis
Alex_M 28.10.2013 16:59
rewelacyjne!
dwa pokoje z kuchnią 23.09.2013 16:10
boskie to mało powiedziane!!
Łukasz15 19.09.2013 17:54
Muszą być pyszne
m1monika 26.08.2013 10:18
dla mnie super :-)
Rybciia 08.08.2013 08:41
rewelacja!!!
aisoglam 07.07.2013 16:43
Pychotka takie gruszki. Czekam z niecierpliwością na sezon gruszkowy :)
IwonaDD 23.06.2013 08:31
śmietanka 30%
Anna133 23.06.2013 08:23
a jaka śmietanka ilu % ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat