Gruszki faszerowan śliwkami

Gruszki faszerowan śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    75 dag
  • śliwki

    25 dag
  • cukier

    50 dag
  • spirytus

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    1 szt
  • wino czerwone

    1 (półsłodkie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki i śliwki umyć,przekroić na połówki.Ze śliwek usunąć pestki.Gruszki obrać,wykroić z nich gniazda nasienne,nadziać połówkami śliwek i skropić sokiem z cytryny.Z cukru i z 3\\4 szklanki wody ugotować syrop,do gorącego włożyć gruszki i gotować 15 minut.Następnie owoce delikatnie przełożyć do słoików.Gruszki układać nadzieniem na zewnątrz.Syrop gotować dalej,aż zgęstnieje.Ostudzić syrop,połączyć go z alkoholem i zalać owoce w słoikach.Słoiki dokładnie zakręcić.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona45

29.06.2011 10:01
super

Ania67

27.04.2011 22:37
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat