Przepis i sposób przygotowania na: Grill: Sałatka z piersią kurczaka zagrodowego i chrupiącymi grzankami z pomidorami Konrada Birka
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.
Piersi z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek, solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu, wystudzić i pokroić w plastry.
Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę, dodać oliwę z oliwek, rozgniecione ząbki czosnku i bazylię. Następnie pomidory doprawić do smaku, ułożyć na grzankach, posypać płatkami parmezanu i wstawić na chwilę do piekarnika (tak, aby ser się rozpuścił).
Duże liście sałaty porwać, mniejsze pozostawić w całości. Sałatę wymieszać z sosem i kaparami, ułożyć na talerzach wraz z plastrami kurczaka zagrodowego. Podawać z ciepłymi grzankami.