Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
górki cielęcej
1,2 kg -
małych kurek
300 g -
małych borowików
300 g -
obranych, ugotowanych kasztanów jadalnych
200 g -
oliwy z oliwek
2 łyżki -
pokrojona w cienkie plasterki szalotka
1 sztuka -
czosnku pokrojone w plasterki
2 ząbki -
białego wina
100 ml -
smalcu gęsiego
2 łyżki -
sól, pieprz
- - -
rozmarynu
1 gałązka -
tymianku
2 gałązki -
bulion cielęcy
100 ml
Przepis i sposób przygotowania Górka cielęca z pieca podana z grzybami leśnymi i kasztanami
Kurki i borowiki oczyścić, kasztany pokroić na cztery części. Na dużej patelni rozgrzać smalec gęsi i na średnim ogniu podsmażać grzyby przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać szalotkę, czosnek i kasztany, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz białym winem i dusić kolejne 3 minuty.
Górkę cielęcą wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w plastry. Górkę ułożyć na talerzach, dodać grzyby, udekorować rozmarynem i tymiankiem.
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)