GORFY II

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3 szt
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    1 szkl
  • jogurt grecki

    200 ml
  • woda gazowana

    1 szkl
  • cukier puder

    1-2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • olej

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - GORFY II foto
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno.
Do miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki(masło należy stopić i wystudzić).Ucieramy na gładko,aby nie było grudek.
Na koniec dodajemy porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Odstawiamy na ok 30 minut.
Krok 2 - GORFY II foto
Gofrownice rozgrzewamy mocno,smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i wlewamy porcje ciasta na każdą stronę.Zamykamy gofrownicę i smażymy ok 5 minut(zależy od mocy gofrownicy)
Krok 3 - GORFY II foto
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem ,bądź powidłami albo bitą śmietaną i owocami:) Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat