Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem

Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    400 g
  • marchew

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • ryż

    100 g
  • kurki

    50 g
  • pieczarki

    100 g
  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    5 łyżek
  • kapusta biała

    liście 10 szt
  • koncentrat pomidorowy

    150 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • woda

    250 ml
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem foto
Kurki oczyścić, pieczarki pokroić w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni.
Krok 2 - Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem foto
Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie.
Krok 3 - Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem foto
Cebulę pokroić w kosteczkę.Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia.
Krok 4 - Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem foto
Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 5 - Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem foto
Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jadwiga/Jaga85

21.09.2014 23:17
Super obiadek!

Pani Domu

21.09.2014 22:19
smaczne gołąbki

IKrakowianka

21.09.2014 22:18
uwielbiam wszystkie gołąbki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat