Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczne tradycyjne gołąbki z mięsem, ryżem, jajkiem i namoczoną bułką. Kapusta jest też tradycyjna choć kapusta włoska też staje się tradycyjną.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki

  • kapusta biała

    1 sztuka
  • łopatka wieprzowa

    1 kilogram
  • ryż ugotowany

    5 szklanek
  • bułka namoczona w mleku

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, drobno pokrojoną i lekko zrumienioną na maśle cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę i wbijamy jajko. Doprawiamy dość mocno solą i pieprzem do smaku.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy twardą część (głąb) i wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą.

Gdy liście kapusty zaczną się robić szkliste i będą odpadać zdejmujemy je z kapusty i ponownie kapustę wkładamy do garnka i tak do końca kapusty zdejmujemy odpadające liście.

Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Spód garnka wykładamy uszkodzonymi liśćmi i ciasno układamy w garnku przygotowane gołąbki.

Zalewamy wodą można dodać warzywko czy jakąś inną przyprawę i dusimy do miękkości ok 50 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat