Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki

5.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na gołąbki, z którego się dowiesz, czy do gołąbków dodaje się jajko. Bardzo smaczne tradycyjne gołąbki z mięsem, ryżem  i namoczoną bułką. W tym przepisie gołąbki zawijamy w liście białej kapusty.

Składniki:

Gołąbki

kapusta biała
1 sztuka
łopatka wieprzowa
1 kilogram
ryż ugotowany
5 szklanek
bułka namoczona w mleku
1 sztuka
cebula
1 sztuka
jajko
1 sztuka
masło
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkiem bułki

Czy do gołąbków dodaje się jajko? Tak - dzięki temu farsz jest bardziej zwarty.  Jajko pełni rolę "spoiwa" w farszu.

Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, drobno pokrojoną i lekko zrumienioną na maśle cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę i wbijamy jajko. Doprawiamy dość mocno solą i pieprzem do smaku.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy twardą część (głąb) i wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą.

Gdy liście kapusty zaczną się robić szkliste i będą odpadać zdejmujemy je z kapusty i ponownie kapustę wkładamy do garnka i tak do końca kapusty zdejmujemy odpadające liście.

Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Spód garnka wykładamy uszkodzonymi liśćmi i ciasno układamy w garnku przygotowane gołąbki.

Zalewamy wodą można dodać kostkę rosołową czy jakąś inną przyprawę i dusimy do miękkości ok. 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak