Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi zapiekane w pomidorach pod mozzarellą
2.Wlać passatę,dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Dusić pod przykryciem 20 minut.W połowie duszenia dodać swieżą bazylię.
3.Gnocchi obgotować we wrzącej posolonej wodzie około. 30 sekund.
4.Polaczyć gnocchi z sosem pomidorowym, przełożyć do naczynia lub foremki żaroodpornej.
5.Mozarellę pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu formy z gnocchami.
6.Zapiec około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
*gnocchi – włoskie kopytka, które możemy kupić gotowe lub przygotować w domu same.
Składniki:500 gr ziemniaki, 150 gr mąka, 1 jajko,szczypta soli.
Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę,jajko,sól i wyrobić jak najszybciej. Ciasto ciąć kawałkami, uformować cienki wałek i ciąć cylindry o wielkości 1-1.5 cm, które następnie lekko zgnieść palcem w środkowej części lub przycinąć na specjalnej desce z wypustkami, dzięki czemu powstaną na kopytkach paski. Gotować w osolonej wodzie 1 minute.