Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z krewetkami w sosie pomidorowym.
Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, trochę soli i mąkę. Szybko zagnieć ciasto, takie jak na kopytka.
Formuj cienkie wałeczki, z których następnie odcinaj kluski. Odciskaj widelcem rowki na kluskach, szczerze to one mi za nic w świecie nie chcą wyjść, wiec zrobiłam kluski bez rowków :)
Kluski wrzucaj partiami do gotującej osolonej wody, gotuj aż do wypłynięcia klusek na wierzch, wyciągaj je na talerz łyżką cedzakową. Przełóż ugotowane kluski do naczynia do zapiekania.
Przygotuj sos pomidorowy: pomidory z puszki przelej do garnka, zagotuj, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, krewetki, kilka listków bazylii, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj.
Sosem polej kluski, posyp odrobina sera i zapiekaj przez 25 min w temperaturze 180C.