gęsina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • mąka

    2 łyżki
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - gęsina foto
Gęś rozebrałam i do tego przepisu wykorzystałam nogi i piersi.Od reszty oddzieliłam skórę i z niej wytopiłam smalec, a na reszcie mięsa bez skóry ugotowałam rosół.
Skórę na piersiach i udach ponacinałam i natarłam solą.
Krok 2 - gęsina foto
ponacinana skóra na piersiach
Krok 3 - gęsina foto
Położyłam na suchą patelnię skórą do dołu. Tak wytapiał się smalec, który po czasie odlałam zostawiając go odrobinę na patelni. Powtórzyłam to jeszcze raz i oprószyłam mięso majerankiem i solą. Przykryłam i dusiłam odwracając mięso. Gdy skóra już się porządnie zrumieniła, odlałam nadmiar smalcu i zalałam wodą. Tak dusiłam do miękkości
Krok 4 - gęsina foto
Sos zaciągnęłam mąką wymieszaną z wodą.
Krok 5 - gęsina foto
gotowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 07.10.2015 17:15
fajnie przyrządzona
Jagódka77 14.01.2015 09:34
świetne miesko
Bernadeta1 14.11.2014 12:08
Dawno nie jadłam takiego mięska
Ewelina1991 14.11.2014 10:40
pyszności na talerzu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat