Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretkowy przekładaniec z truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
wrzątek 400 ml
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
wrzątek 500 ml
mleko skondensowane niesłodzone 530 g
truskawki 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretkowy przekładaniec z truskawkami

Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, czerwoną w 500 ml (tak jak na opakowaniu). Galaretki studzimy. Schłodzone zagęszczone mleko ubijamy mikserem do momentu powstania puszystej pianki (ok. 5 min na dużych obrotach). Mleko dzielimy na dwie porcje. Pierwszą mieszamy z cytrynową galaretką. Na spodzie formy o kształcie serca wylewamy masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy. Drugą porcję mleka łączymy z 200 ml galaretki truskawkowej. Delikatnie przelewamy do formy. Ponownie odstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu na wierzchu układamy truskawki (rozmrożone lub świeże), zalewamy resztą galaretki. Całość chłodzimy w lodówce. Deser najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy masy mocno stężeją.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 30.03.2016 08:59
pyszności ;)
Krzysztof15 30.03.2016 08:40
wygląda apetycznie
Franciszek 30.03.2016 00:40
dobry deser
gosia1988 29.03.2016 21:17
pyszności :)
Edita 29.03.2016 20:09
fajny przepis
VioletoweKucharzenie 29.03.2016 19:47
Bardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak