Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frużelina truskawkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 1 kg
cukier 1 w zależności od słodkości truska
sok z cytryny 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
woda zimna 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Frużelina truskawkowa

Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki.
Włożyłem owoce do garnka, zasypałem cukrem ( szklankę cukru, potem dosłodziłem wg smaku).
Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny.
Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 18.06.2017 19:29
:D I tu nas masz :P Nasza frużelina wytrzymuje 2-3 tygodnie...bo zjadana jest nagminnie. Sądzimy, że w chłodnym miejscu do kilku miesięcy wytrzyma ;)
ada.la 17.06.2017 23:03
warto zrobić taką frużelinę
wyattearp 16.06.2017 21:28
moje smaki
marzut 16.06.2017 17:24
Super przepis
Ewa Wojtaszko 16.06.2017 08:06
ale pyszna..!
MagdalenaIC 15.06.2017 21:18
Pysznie :D
adelajda 15.06.2017 19:46
Dobry przepis
kasienka23 15.06.2017 19:11
Robiłam frużelinę z wiśni ale z truskawek jeszcze nie próbowałam. Ciekawa jestem jak długo można przechowywać taką frużelinę z truskawek?
jan_mag 15.06.2017 19:09
bardzo lubię :)
mirosława4 15.06.2017 16:48
kusząca propozycja
jagoda5913 15.06.2017 15:26
też taką robiłam
agaK. 15.06.2017 15:25
Propozycja podania super i wygląda przesmacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak