Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis)

Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    800 g
  • oliwa

  • bulion drobiowy

    2 litry
  • bagietka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis) foto
Bagietkę kroimy na małe kromki i układamy na blasze do pieczenia. Opiekamy na złoto w piekarniku (opcjonalnie możemy użyć tostera).
Krok 2 - Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis) foto
Cebulę kroimy w piórka, posypujemy szczyptą soli i smażymy na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie do czasu, aż będzie miękka i złota. Gaz nie powinien być zbyt duży, a cebulę co jakiś czas mieszamy. Następnie cebulę zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Do żaroodpornych miseczek nalewamy porcje zupy, układamy po 3 kromki bagietki i obficie posypujemy startym serem.
Krok 3 - Francuska zupa cebulowa (prosty i pyszny przepis) foto
Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia i przyrumienienia sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.01.2016 22:09
znakomicie wygląda
ewelina/bunia 21.08.2012 21:21
mniam
jozefinach 29.07.2012 10:46
Pyszności.
smakowita 01.06.2012 12:42
hmmmmm, ale apetytu mi narobiłaś ;-)
Katarzyna54 13.05.2012 10:26
mniam mniam
Katarzyna87 13.05.2012 07:57
super
Ewa104 13.05.2012 07:49
Zabieram do swojej księgi.Może ciut białego winka bym dodała,ale niekoniecznie.
agnieszka137 12.05.2012 23:31
znakomicie wygląda
agnieszka137 12.05.2012 23:31
znakomicie wygląda
Ewa6274879 12.05.2012 23:10
Muszę kiedyś taką zrobić - fajnie się prezentuje i na pewno jest pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat