Fit białe michałki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło orzechowe

    3 łyżki
  • mleko kokosowe

    (stała część) 3 łyżki
  • mleko kokosowe

    (płynna część) 1 łyżka
  • mąka kokosowa

    4 łyżki
  • orzeszki ziemne

    (niesolone) 4 łyżki
  • mleko w proszku

    6 łyżek
  • cukier

    palantynoza 2 łyżki

Polewa

  • mleko kokosowe

    (płynna część) 4 łyżki
  • mleko w proszku

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przekładamy masło orzechowe, palantynozę, mleczko kokosowe, mąkę kokosową, mleko w proszku. Całość mocno mieszamy lub rozcieramy łyżką lub widelcem. Masa jest bardzo zwarta. Dosypujemy orzeszki ziemne i ponownie mieszamy. Orzechy rozbijamy tłuczkiem na małe kawałeczki. Masę formujemy w kulę, którą rozkładamy dokładnie w małej keksówce. Foremkę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W kąpieli wodnej podgrzewamy (często mieszamy) mleczko kokosowe z mlekiem w proszku. Gdy składniki się połączą miskę zdejmujemy z nad pary. Po ostygnięciu polewę wstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie masę z foremki kroimy na małe prostokąty na kształt cukierków. Każdy obtaczamy w polewie, układamy na talerzu. Chłodzimy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 01.05.2018 21:06
ciekawy przepis :)
VioletoweKucharzenie 30.04.2018 22:06
Coraz częściej sięgam po zdrowsze zamienniki słodyczy. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. Bardzo duża porcja ulubionych białych michałków. Takie cukierki mają swoje kalorie, ale są o wiele zdrowsze niż oryginał. W smaku idealne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat