Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z dorsza zapiekane z porem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 40 dag
sok z cytryny 1 łyżka
masło 1 łyżka
posiekany szczypiorek 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
starta gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka
olej do smażenia
filet z dorsza 70 dag
żółty ser starty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z dorsza zapiekane z porem

Filety rybne, myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 min.Pory myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Ryby obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu przekładając porem i posypując na wierzchu szczypiorkiem. Całość zalewamy śmietaną z dodatkiem gałki muszkatołowej. Posypujemy żółtym serem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekamy ok. 20 min.Możemy podawać z ryżem i surówką np. z czerwonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 14.12.2013 18:41
dobra rybka
mirosława4 19.05.2013 19:34
zjadłabym taką rybkę :)
wiola333 28.03.2013 09:01
bardzo smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak