Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane Skrzydełka
SKŁADNIKI:
* 6 sztuk skrzydełka z kurczaka
* 1 papryczka chili
* 1 cebula
* 1 łyżka sos sojowy-ciemny
* 1 pierś z kurczaka pojedyncza (zmielona)
* 1 garść nać piertuszki (posiekana)
* 1 ząbek czosnek
* papryka słodka czerwona (wg.uznania)
* przyprawa do kurczaka złocista(wg.uznania)
* oliwa
* sól,pieprz (wg.uznania)
* Ponadto:
*
* Ostry nożyk !!! ;)
PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka myjemy -osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie je trybujemy ( u mnie to były wszystkie kości aż do lotki) Papryczkę myjemy i usuwamy nasionka ,cebule i czosnek obieramy. Wszystko kroimy dość drobno. Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa z posiekaną pietruszką (lekko solimy i pieprzymy) i podsmażamy do miękkości -mieszając.Do miski wkładamy zmielone mięso z piersi kurczaka dodajemy warzywa,doprawiamy i mieszamy. Następnie tym farszem nadziewamy nasze skrzydełka.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy skrzydełka,posypując je przyprawą do kurczaka i papryką słodką.Pieczemy 60 minut.Pierwsze 30 pod przykryciem następnie odkrywamy,przekładamy na drugą półkę od góry i pieknie podpiekamy następne 30 minut,w miedzyczasie przekręcając . I gotowe.
SMACZNEGO . . . .