Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • fasola Jaś

    1/2 kg
  • kiełbasa śląska

    30 dkg
  • boczek wędzony

    20 dkg
  • cebula

    2 średnie
  • przecier pomidorowy

    400 ml
  • cukier

    3 płaskie łyżeczki
  • mąka

    2 płaskie łyżki

Przyprawy

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • kminek

  • czosnek

    2-3 ząbki
  • Majeranek suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wcześniej namoczoną fasolę dajemy do rondla, zalewamy wodą a jeszcze lepiej jak mamy wywar z miesa .Podczas gotowania fasoli dodajemy majeranek, kminek, papryke. Smazymy kielbase i boczek , wrzucamy do tego cebulę pokrojoną w kostkę. Smazymy do momentu az cebula bedzie miekka. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pastę pomidorową.Jeśli nie mamy pasty może byc koncentrat pomidorowy w odpowiednio mniejszej ilości. Podsypujemy maka ( zrobi sie klucha) wrzucamy do fasolki. doprawiamy do smaku.Następnie przypalamy na suchej patelni cukier ostrożnie aby zbyt mocno nie zrumienić , zrobić karmel i wlac do ugotowanej , miękkiej fasolki. Doprawić do smaku.
misia53
Fasolka z karmelem ma wyjątkowy charakter ale proszę się nie bać słodka wcale nie jest.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 09.02.2017 12:53
Świetna. Musze sobie zrobić, bo mi się smaczek przypomniał.
Aneta41 03.11.2015 16:24
Mniam mniam bardzo lubię!
MAR3STA 14.10.2015 20:06
pyszna fasolka
Malgorzata549 02.10.2015 10:53
pyszny obiadek
IwonaKa 26.09.2015 14:06
wieki nie jadłam,bardzo lubię
gosia56 21.09.2015 11:45
ulubione danie mojego mężą
Bernadeta1 14.09.2015 11:37
na pewno bardzo smaczna, dawno nie robiłam i narobiłaś mi smaków
Aannkaa82 09.09.2015 12:33
ciekawy pomysł z tymkarmelem, fasolkę bardzo lubię ale z takim dodatkiem nie próbowałam :)
Ewelina1991 09.09.2015 10:51
u mnie dziś na obiad będzie ;-)
w mojej kuchni 09.09.2015 10:35
pyszne danie do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat