Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Estofado,gulasz Hiszpańskii

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gulaszowe 800 gr
marchewka 2 sztuki
Ziemnaki 3 sztuki
czekolada gorzka
cebula 1 sztuka
czosnek
wino czerwone wytrawne 1/3 szlanki
mąka 1 łyżeczka
oliwa
sól
pieprz
papryka mielona
rozmaryn
bulion 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Estofado,gulasz Hiszpańskii

Mięso myjemy lekko obsuszamy,kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie z gałązką rozmarynu.Kiedy mięso będzie już wysmażone na lekko złoty kolor dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.Smażymy około 5 minut często mieszając.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę.Smażymy 2 minuty i zalewamy winem.
Ziemniaki obieramy kroimy w dużą kostkę.Czosnek(4 ząbki)przeciskamy przez praskę.
Kiedy wino w połowie odparuje dodajemy mąkę szybko mieszamy i zalewamy bulionem,mieszamy ponownie by rozprowadzić dobrze mąkę.Dodajemy czekoladę(4 kosteczki)ziemniaki i czosnek.Zmniejszamy gaz do minimum przykrywamy i dusimy do miękkości ziemniaków.Doprawiamy solą,pieprzem i papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak