Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z malin

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 4 kg
cukier 2 kg
żelfix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z malin

Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i odstawiamy do osączenia. Następnie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby puściły sok. Garnek z malinami wstawiamy na ogień i gotujemy przez około 60 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i przecieramy maliny przez sito, żeby pozbyć się pestek. Przetarty mus ponownie zagotowujemy. Dżem przekładamy do suchych, wyparzonych wcześniej słoików i zakręcamy szczelnie. Słoiki z dżemem odstawiamy do góry dnem do momentu wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 30.09.2014 18:48
pyszny dżem
Futka 16.09.2014 10:57
Wspaniały - pyszny dżemik :)
Rysia 15.09.2014 17:41
Cudowny dżemik.
Iwona32 15.09.2014 15:53
Malinowego nie robiłam ale chętnie wypróbuje. ;) Polecam wypróbować dżem wieloowocowy również z malinami, jabłkami, śliwkami. Pycha
Ola1young 15.09.2014 15:28
pycha,juz slinka leci :)
adelajda 15.09.2014 15:22
mój ulubiony
pajbek 15.09.2014 13:37
Pyszne :-)
Sylwia26 15.09.2014 12:53
same pyszności
molanka 15.09.2014 12:25
zimą do herbatki pycha
IZABELA29 15.09.2014 12:02
ma cudowny kolor a tan smak mniam przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak