Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z fig

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

figi 10 szt
cukier 200 g
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z fig

Przecinamy figi na pół i wyciągamy łyżeczką miąższ który jest w środku owoców. Dodajemy miąższ do garnka oraz cukier i zostawiamy na 2 godziny żeby owoce puściły swój sok. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 25-30 minut. Przekładamy dżem do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut. Po pasteryzacji odkładamy słoiki do góry dnem i czekamy do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 27.09.2015 15:54
Domowy dżemik smaczny bardzo
mirosława4 26.09.2015 19:19
smaczny na zimę jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak