Dżem z dyni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dyna

    1 kg
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • cukier

    1 kg
  • rodzynki

    10 dag
  • sok z cytryny

    - -
  • cynamon Prymat

    1 1/2 łyżeczki
  • goździki całe

    2-3 sztuki
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać ze startymi jabłkami oraz obraną, pokrojoną w kostkę pomarańczą. Dodać cukier, cynamon oraz goździki i dusić na małym ogniu co najmniej 30 min. Gdy dżem będzie gęsty i szklisty wkładać do wyparzonych słoików twist off. Słoik zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 04.09.2011 09:59
super
kotlet 04.08.2011 10:47
ciekawy dżemik
gosia561 25.07.2011 11:45
nie przepadam za cynamonem
marcia71 28.06.2011 12:26
smaczne musi być
kielcok1 03.12.2010 14:28
dyni nie lubię
Barbara55 02.10.2010 10:05
za przetworami z dyni nie przepadam
Jaheira11 22.09.2010 20:43
właśnie zastanawiałam się comożna ciekawego wykombinować z dyni poza dekoracjami:)
Natalia50 09.08.2010 10:08
mnia
MAŁGORZATA108 18.07.2010 17:12
Pamietam, że w ogródku babci rosły dynie, ale co z nich robiła nie mam pojęcia.
Ewa111 02.06.2010 19:49
Kiedyś robiłam podobny dżem i wszystkim smakował

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat