dżem z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    3 kg.
  • cukier

    0.5 kg.
  • galaretka pomarańczowa

    1 szt.
  • kwasek cytrynowy

    2 łyżeczki
  • olejek pomarańczowy

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć,obrać,usunąć pestki(obranej i bez pestek cukinii ma być 2.5 kg,dlatego w przepisie jest jej trochę więcej).Zetrzeć na jarzynówce o grubych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia dodać cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać galaretkę i olejek przez cały czas mieszając.Po rozpuszczeniu galaretki dodać kwasek cytrynowy.Gorący dżem przekładać do słoików.Zakręcone stawiamy do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 03.02.2013 23:05
próbowałam i super jest taki dżem :)
EWI 24.10.2012 09:41
lubię
Mati13 24.10.2012 09:05
próbowałem taki i wiem, że jest świetny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat