Dżem z aronii i jabłek

Dżem z aronii i jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • aronia

    500 gram
  • jabłko kwaśne

    500 gram
  • cukier

    500 gram
  • woda

    100 ml
  • Cynamon cały Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem z aronii i jabłek foto
Owoce aronii oberwać z łodyżek, umyć i wsypać do garnka. Wlać 50 ml wody, przykryć garnek i postawić na średnim ogniu. Gotować do czasu, gdy owoce zaczną pękać, ok. 5 minut.
Krok 2 - Dżem z aronii i jabłek foto
Jabłka obrać, pokroić, włożyć do drugiego garnka. Podlać resztą wody, przykryć i na średnim ogniu rozgotować.
Krok 3 - Dżem z aronii i jabłek foto
Aronię zmiksować.
Krok 4 - Dżem z aronii i jabłek foto
Jabłka powinny rozgotować się po 5 minutach. Gdyby były słabo rozgotowane to rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 5 - Dżem z aronii i jabłek foto
Przełożyć jabłka do aronii i dodać cukier.
Krok 6 - Dżem z aronii i jabłek foto
Dodać korę cynamonu i gotować na wolnym ogniu 15 - 20 minut. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Można krótko za pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 07.09.2016 20:40
Zrobiłam też
Patrycja33 05.09.2016 09:49
takiego polaczenia jeszcze nie jadlam, musi byc przepyszny
Ada-Gaba 04.09.2016 23:04
fajny dżemik wart wypróbowania
Skotka 04.09.2016 12:53
@2milutka, mnie cierpkość nie przeszkadza, ale możesz aronię zamrozić na dwie doby. Z dodatkiem jabłek cierpkość jest mniejsza, a dżem pyszny, przynajmniej dla mnie:)
Skotka 04.09.2016 12:49
@bertpvd dzięki za czujność, zdążyłam dodać:)
dodi 04.09.2016 12:36
może być ciekawie
2milutka 04.09.2016 11:27
a mnie się wydawało że zronia nie nadaje się do dżemów dlatego że ma cierpki smak, wypróbuję Twój przepis :)
Agnieszka-87-25 04.09.2016 10:57
na pewno smaczny
Lis 04.09.2016 10:34
Bardzo apetyczne:)
bertpvd 04.09.2016 10:30
w składnikach nie ma cynamonu :) super przepis - też tak zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat